Vaak is mij gevraagd: ‘Hoe doe je dat dan?’ Ik ben inmiddels bijna twintig kilo afgevallen en voel me daar heel goed bij. In deze blog zal ik iets meer vertellen over ‘mijn afval-methode’, maar vooral mijn nieuwe leefstijl. Ik weet niet of het een echt gezonde leefstijl is, maar ik voel me er heel goed bij.

 

Stoppen met de dikmakende pillen

Ik ben door alle medicijnen en het ziek zijn zeker 25 kilo aangekomen. Steeds weer een beetje erbij. Vooral van de antipsychotica. Maar het was nodig om mij op het rechte pad te houden. Om niet weer manisch te worden en een beetje goed te slapen. Maar ik was er klaar mee. Toen ik 100 kilo op de weegschaal zag staan was de maat vol. Ik belde mijn psychiater en zei dat ik ging stoppen met de Olanzapine. Ik was nog voldoende beschermd met andere medicatie. Dat was de eerste stap op weg naar een beter leven met een betere leefstijl.

 

Afwijken van je gewoontes

Om te beginnen moet je afwijken van je gewoontes en aangeleerd gedrag. Wat betreft eten hebben we veel regels meegekregen van onze ouders en wat we zien in de media. ‘Melk is gezond’. Van mijn ouders moest ik elke dag 1 glas melk drinken, terwijl ik daar helemaal niet tegen kon. Totdat mijn scheikunde leraar zei dat het helemaal niet zo gezond is om veel melk te drinken. Ik heb toen nooit meer een glas melk gedronken.

 

Je moet je bord leegeten

Ook het leegeten van je bord is een aangeleerd principe. Ik heb mijn kinderen geleerd om te stoppen met eten als je geen zin meer hebt. Je lichaam geeft zelf duidelijk aan wanneer je voldoende hebt gegeten. Kinderen kunnen dat nog voelen. Veel volwassenen kunnen dat niet meer voelen en dat is jammer, want het is een natuurlijk proces. Dus wil je afvallen dan moet je weer luisteren naar je lichaam. Probeer je buik te ontspannen en te voelen of je nog honger hebt.

 

Wees niet bang om honger te hebben

Evolutionair ben je zo geprogrammeerd dat je geen honger mag hebben. Ik denk dat het juist goed is dat je af en toe honger hebt. Ik heb mijn eettijden losgelaten en probeer alleen nog maar te voelen wanneer ik graag wil eten. En ik ben ervan overtuigd dat als je echt wil afvallen je af en toe honger moet hebben. Je lichaam moet reserves aanboren, dus je moet af en toe een lege maag hebben, zodat je echt kunt afvallen.

 

Geen tussendoortjes meer

Mijn vriendin en arts zei tegen mij: ‘Als je wilt afvallen dan moet je zorgen dat je minder eet.’ En dat is ook zo. Het is gewoon een kwestie van minder eten. Ook de tussendoortjes is je aangeleerd. Ik denk dat je die als volwassene niet meer nodig hebt. Laat de tussendoortjes staan en zorg dat je buik even weer leeg wordt en schrik daar niet van. Uiteindelijk als je weer aan dat gevoel gewend bent dan is het zelfs fijn. Even lekker niet meer dat volle gevoel. Ik denk dat je zelfs nooit meer dat volle gevoel moet hebben. Dus ja ik eet minder. Begin met van alles de helft en geen tussendoortjes meer.

 

Sporten en bewegen

Natuurlijk is het goed om te sporten, maar vooral om te bewegen. Omdat bewegen vaak meer ontspanning geeft dan sporten. In mijn geval is dat wel zo. Sporten geeft ook veel stress. Je moet weer naar de sportschool toe en hoopt dat je daarmee afvalt, maar daar geloof ik niet in. Het zal zeker gezond zijn, maar ik denk dat weer lekker in je vel zitten gezonder is en dat kun je ook heel goed doen door regelmatig te bewegen. Zoals een lekkere wandeling in de natuur. Dan heb je beweging en ontspanning in een. Ik heb mijn sport-abonnement opgezegd en daarmee die stress achter me gelaten.

 

Ga niet een dieet volgen

Ik geloof niet in een dieet. Ik zorg ervoor dat alles wat ik eet lekker (en meestal) gezond is. Als je geniet van je eten dan gaat je lichaam daar beter mee om. Met tegenzin eten is niet goed naar mijn mening. Dus beloon jezelf met lekker eten en straf jezelf niet met een dieet. Ik hoorde laatst ook dat het eten lekker moet vinden, omdat het anders niet goed opgenomen wordt door je lichaam. Het zal zeker wat met je doen als je geniet van het eten. Ik kan ook een gebakje nemen of een klodder mayonaise en geniet daarvan. Eet ik daarna wel even weer wat minder.

 

Inzicht in je eetpatroon

Ook is het goed meer inzicht in je eigen eetpatroon te krijgen en te zien wat de voeding met je doet. Ik weeg mijzelf elke dag om te kijken wat het eten van die dag met mijn gewicht heeft gedaan. Als ik teveel heb gegeten dan zie ik dat meteen op de weegschaal. Als je dit maar lang genoeg doet dan weet je wat er voor nodig is om af te vallen. En ik ben ervan overtuigd dat je er best veel voor moet doen om echt af te vallen. En dan bedoel ik niet teveel eten en voldoende afvalmomenten creëren. Je lichaam moet om af te vallen af en toe even in de reserve modus staan. En dat is niet erg.

 

Minder eten

Ik eet dus minder, voel wat het eten met mijn buik doet, ben niet bang meer om honger te hebben, eet op mijn gewenste eettijden, beweeg in plaatst van sport, doe wat ik fijn vind en ga niet op een dieet. Het is ook goed om je gewoontes aan te passen, want dan is het niet een tijdelijke toestand waar je even door moet bijten. Nee, je moet je leefstijl aanpassen en dan is het een blijvende situatie en kom je niet alle kilo’s weer aan als je daarmee gestopt bent en weer je oude leefstijl oppikt.

 

Ik voel me fijn en fitter

Op deze manier ben ik weer naar mijn eigen lichaam gaan luisteren en daar voel ik me heel goed bij en als beloning ben ik ook nog 20 kilo afgevallen. Niks moet en alles mag. Ik eet minder en voel me minder vaak vol en krijg geen opgeblazen gevoel meer. Ik eet minder en stop niet de hele dag meer wat in mijn mond. Als volwassene heb je helemaal niet zoveel eten nodig als je niet aan topsport doet.

 

Leefstijl

Dus wat je kunt doen? Minder eten, luisteren naar jezelf, geniet van het eten, beweeg in de natuur, ontspan je door goede ademhalingsoefeningen te doen en voel wat je lichaam zegt. Wordt weer één met jezelf en doe niet wat anderen je opleggen. Voel je goed. Eigen regie, grenzen aangeven en afvallen.

 

Suzan schrijf blogs voor op haar eigen website die gaat over haar leven met een psychische kwetsbaarheid. Stoppen met medicatie moet altijd in goed overleg met je behandelaar.