Mijn naam is Suzan Vos en ik heb last van psychoses en manie/depressie

Mijn naam is Suzan Vos en ik heb een psychiatrische aandoening. In mijn pubertijd kreeg ik last van psychoses en depressies. Ik veranderde van een vrolijke meisje in een stille bange puber. Toen ik op kamers ging wonen voor mijn studie, kreeg ik mijn eerste echte psychose. Ik kreeg last van wanen en hallucinaties. Ik dacht dat ik op mijn kamer werd aangevallen door de fruitvliegjes en dat ze mij kwamen vermoorden in de nacht als ik sliep. Ook zag ik allerlei beelden, die er niet waren, en rook ik rottingslucht. Ik werd steeds angstiger en ik was erg eenzaam in die tijd.

Niemand wist wat er met mij aan de hand was, omdat ik na veel onbegrip niets meer vertelde. Ik wist het zelf ook niet. ‘Ongelukkig’, dacht ik. Zelfs mijn psychiater stelde geen diagnose. Later werd ik depressief en heb ik maanden alleen maar in bed gelegen op mijn studentenkamer. Ik kreeg zware medicatie en ging niet meer naar school. Ik wilde zo niet meer leven. Totdat ik ‘de knop heb omgezet,’ omdat ik dacht dat mensen me zouden oppakken en in een kliniek zouden stoppen. Dat had ik op televisie gezien en dacht dat die boodschap voor mij was. Ik heb mijn pillen weggegooid en psychiater afgebeld…. ik probeerde weer wat van mijn leven te maken.

​Mijn studie heb ik weer opgepakt en ik heb vanaf 1996 tot en met 2012 een heel fijn leven gehad, zonder psychoses en depressies. In deze periode heb ik gestudeerd in Velp en Utrecht en mijn twee diploma’s gehaald.

​’Ik ben nu Ingenieur Doctorandus in de Fysische Geografie en Hydrologie.’

Ik heb 10 jaar gewerkt als Adviseur Water bij een Waterschap en Ingenieursbureau. Ik was een ambitieuze jonge vrouw en ontwikkelde mij goed in mijn werk. Ik werd zelfs benoemd tot ‘Jonge Held’ van het bedrijf en kreeg speciale ontwikkelingskansen. In die tijd heb ik mijn man leren kennen en we hebben veel gereisd en van de wereld gezien. We zijn gaan samenwonen in Groningen en kregen in 2007 ons eerste kindje, onze zoon Oscar. Het was een zware bevalling van een zoon van 10 pond, maar toch ging ik vrij snel weer werken. In 2010 kregen we ons tweede kindje, onze dochter Lily, maar ik kreeg een postpartum psychose/ kraampsychose na de bevalling. Beide bevallingen waren extreem zwaar en ben ik bijna overleden. Daarom is mijn postpartum psychose niet voldoende opgemerkt. Ik werd na een week naar huis gestuurd met twee kinderen en een werkende man. Reden voor mijn kwetsbaarheid om zich weer te ontwikkelen. Ik ging wel weer aan het werk na een paar maanden.

​In 2012 ben ik tijdens mijn werk met een burn-out en een ontregelde schildklier naar huis gegaan. Al snel vertoonde ik manische en psychotische symptomen en werd ik daarna ook nog depressief. Maanden lang heb ik bij psychiaters en hulpverleners aangeklopt. Wat heb ik? Het is niet goed! Na twee jaar werd vastgesteld dat ik weer een psychose heb gehad en dat ik depressief was. Een schizoaffectieve stoornis luidde de diagnose.

​De afgelopen jaren waren een zoektocht naar wie ik ben en wat ik heb. Ook kwamen de gebeurtenissen van mijn pubertijd weer terug. Ik heb veel gelezen over deze aandoening en ook heb ik er veel over geschreven voor mijzelf. Het was een zware tijd, waarin psychoses en depressies elkaar afwisselden. Een zware belasting voor ons gezin. In 2018 ben ik zelfs vijf maanden opgenomen geweest in het Universitair Centrum Psychiatrie van het UMCG. Ik had thuis niet door dat ik mijn psychose wel onder controle had, maar dat mijn depressie steeds ernstiger werd. Totdat ik niet meer kon eten en drinken. Opname was onvermijdelijk en uiteindelijk heeft een elektroconvulsietherapie mijn depressie verdreven.

 In de afgelopen negen jaar heb ik mij wel verdiept in mijn ziektebeeld en mijzelf daarin ‘deskundig’ gemaakt. Het gaat nu goed met mij en ik pas mijn opgedane kennis in de psychiatrie toe in de praktijk en bij onderzoek. Ik werk als ‘ervaringsdeskundige’ in de GGZ.

 Ik ben cliëntvertegenwoordiger bij het Rob Giel Onderzoekscentrum van het UMCG, waar ik mijn inbreng lever aan onderzoeken vanuit mijn ervaring op het gebied van psychosen en depressie. Ook geef ik gastcolleges en ontwikkel ik samen met anderen een VR behandeling voor de psychiatrie. En ik begeleid onderzoeken over psychosen aan de Rijks Universiteit Groningen. Daarnaast schrijf ik mijn eigen boek en blogs.

​Ik heb mijn LinkedIn- en Facebookpagina aangepast aan mijn werkelijke leef- en werksituatie, namelijk dat ik ervaringsdeskundige in de GGZ ben, dus een psychische kwetsbaarheid heb. Lange tijd heb ik dat niet gedurfd en gedacht dat ik wel weer ‘de oude zou’ worden.

‘Nu ben ik de nieuwe Suzan, die toch nog een mooi leven heeft ondanks haar psychische kwetsbaarheid.’

Naast patient ben ik moeder, schrijver, adviseur en nog meer …

Ik ben moeder van Oscar (2007) en Lily (2010) en partner van Eric van Balen. Wij wonen samen in Groningen. Ik werk als cliëntvertegenwoordigster bij het Rob Giel Onderzoekscentrum van het UMCG in het netwerk Psychotische Stoornissen. Ik maak websites en schrijf blogs over mijn ervaringen met psychose, depressie, manie en PTSS. En ben ambassadeur van Stichting Steunt-je.

  • Clientvertegenwoordiging binnen Onderzoek

  • Ervaringsdeskundigheid in de GGZ

  • Taboe doorbreken in de media
  • Webdesigner & Content
  • Bloggen

  • Schrijven

 

 

Moeder en partner

 

Ik ben moeder van Oscar (2007) en Lily (2010) en partner van Eric van Balen. Wij wonen samen in Groningen.

 

Ervaringsdeskundige

 

Ik werk als clientvertegenwoordigster bij het Rob Giel Onderzoekscentrum van het UMCG in het netwerk Psychotische Stoornissen. Ik maak websites en schrijf blogs over mijn ervaringen met psychose, depressie, manie en PTSS. En ben bestuurslid van Stichting Steunt-je.

Schrijver

Samen met Uitgeverij Tobi Vroegh ben ik een boek aan het schrijven en deze wordt in het begin van 2022 uitgegeven. Het is een autobiografische roman over mijn leven met een psychische kwetsbaarheid.

Hydroloog (Drs. Ing.)

Ik ben 10 jaar werkzaam geweest als Hydroloog en Adviseur Water bij een Waterschap in Groningen en later bij een landelijk Adviesbureau.

Opleiding

Cursus website bouwen in WordPress

Hoe kun je een website bouwen in WordPress door Wolsink IT voor het RGOc.

Cursus Bloggen I Online Sabine Boogaard

Hoe kun je het beste blogs schrijven en daarmee bekendheid krijgen.

Cursus clientvertegenwoordiging binnen onderzoek I RGOc

Hoe gebruik je je ervaring als clientvertegenwoordiger binnen Onderzoek

Fysische Geografie | Universiteit Utrecht

Ik heb mijn Master Degree gehaald in Hydrologie.

Land, Water en Milieubeheer | Hogeschool Larenstein

Ik ben afgestudeerd in Hydrologie en Waterbeheer.