Door mijn psychische aandoening ben ik in veel opzichten beperkt, maar ik heb er ook heel veel voor teruggekregen.

Mijn zus zei toen ik weer in huis was na de ECT behandeling tegen mij:

‘Ga alleen maar leuke dingen doen.’

 

Waar heeft ze het over

 

Toen dacht ik nog, waar heeft ze het over, maar het heeft heel erg goed uitgepakt. Door de ECT was ik totaal gehersenspoeld en ik wist niks meer, waardoor ik weer opnieuw moest beginnen. Ik wist alleen nog dat ik twee kinderen had maar niet eens waar ze naar school gingen bijvoorbeeld. Het heeft een jaar geduurd voordat ik de belangrijkste dingen weer wist.

 

Goede tip

 

Maar goed mijn zus had een goede tip, want ik ben gaan doen waar ik zin in had en plezier aan kon beleven. Op de afdeling in het UCP had ik arbeidstherapie en ik ben gaan kleien en boetseren. Dat vond ik erg leuk. Dat ben ik dus ook gaan doen toen ik weer thuis was. Ik ben in het kunstencentrum gaan model-boetseren. Een grote stap naar eigen regie. Een klein lichtpuntje werd iets groter en zo langzaam krabbelde ik op.

 

Het was een hele zware periode

 

Op het schoolplein wist ik al niet meer waarvoor ik daar kwam en ik kon de klassen van de kinderen niet meer vinden. Ook moest ik van een moeder horen dat ik een zware ECT behandeling had ondergaan. Ik wist dat zelf niet meer. Maar gelukkig had ik tijdens mijn behandeling veel opgeschreven in een dagboek en kon ik teruglezen wat er met me is gebeurd en hoe ik mij toen voelde.

Met kleine stapjes ging ik weer vooruit.

 

 

 

 

En het mooiste is dat de depressie ook weggespoeld is

 

En de depressie is niet meer terug gekomen. Het is dus de moeite waard geweest om voor de knokken. Van boetseren naar hobo spelen en mijn werk als ervaringsdeskundige weer oppakken. Ik zit in het netwerk psychotische stoornissen van het RGOc, waar ik al snel weer bij aangesloten ben. Ik kende niemand meer maar gelukkig wisten zei welke behandeling ik had ondergaan, als psychiaters en onderzoekers. Een veilige plek dus. Langzaam kwamen de herinneringen weer terug en kon ik weer kleine succesjes boeken. Ik werd weer gevraagd om mee te denken in onderzoeksprojecten. Ik zei op alle vragen ja, totdat ik het niet meer kon overzien en ik aan 28 projecten werkte.

 

Terugval is klein

 

Dat was teveel om te overzien en ook de reden om weer manisch te worden. Ik ben met een vriendin, die coach is, gaan zitten en heb samen met haar bepaald hoe ik dit aan kon pakken. We hebben drie hoofdrichtingen bepaald en de rest van de projecten zou ik overdragen. Dat was een hele klus voor iemand die graag overal aan meedoet. Maar het is gelukt. Ook mijn baas zei:

‘Maximaal 12 projecten Suzan mag je over houden.’

Mijn speerpunten zijn:

  • Schrijven
  • Ontwikkelen
  • Voorlichting

 

 

Ik blij en zij blij

 

We hebben bij het RGOc een poel opgericht met andere clientvertegenwoordigers. Genoeg mensen om mijn projecten aan over te dragen en dat is gelukt. Daarnaast ben ik weer gaan werken aan mijn website die veel bezocht wordt. Ik heb mijn oude website omgebouwd in WordPress. Een programma voor professionele websites. In korte tijd heb ik zes websites omgebouwd van WIX naar WordPress en ik heb mij het programma eigen gemaakt. Dit vond ik zo leuk om te doen dat ik stage ben gaan lopen bij een collega en ervaringsdeskundige van Wolsink IT, waarmee ik samenwerkte. Daar ontstond mijn passie voor webdesign en ik wil graag meer leren. Dus ik ga binnenkort een opleiding ‘Professioneel webdesign’ doen.

 

Ik heb het helemaal gevonden

 

Hier wordt ik blij van en krijg ik energie door. Nu schuift het ervaringswerk wel iets naar de achtergrond, maar dat is niet erg. Ik doe nog steeds wat ik het leukst vind. Nu sta ik ’s ochtends op en denk ‘YES’ ik mag weer aan het werk, namelijk leuke dingen doen. Alleen de projecten doen die ik leuk vind.

Dat is toch geweldig.

‘Met kleine stapjes begonnen, maar nu valt alles op zijn plek en doe ik waar mijn hart ligt.’

 

 

Dus mijn zus had gelijk

 

Door alleen maar leuke dingen te doen zijn de juiste hersenverbindingen weer gevormd en doe ik waar ik het gelukkigst van word. Natuurlijk ligt een terugval op de loer, maar daar ben ik steeds minder bang voor. Als ik terugval is het naar de manische kant en dat kan ik wel weer bijsturen. Als de depressie maar uit blijft en daar heb ik alle vertrouwen in.

Dus wil je een nieuwe website? Kijk dan op mijn website: suzanvos.nl