Nieuwste blog op Netwerk Vroege Psychose.

Suzan Vos heeft last van psychoses, depressies, manieën en PTSS. Zij heeft zich ontwikkeld tot ervaringsdeskundige in de GGZ. Zij werkt voor het UMC Groningen als onderzoeksadviseur bij het RGOc en UCP en schrijft blogs op haar eigen website www.suzanheeftervaring.nl.

Na een periode met afwisselend depressieve en psychotische episoden ben ik aan het herstellen. Het herstel heb ik kunnen inzetten, doordat ik een elektroshock behandeling heb gehad. Een zware tijd, met veel geheugenklachten tot gevolg, maar gelukkig ligt de zware depressie nu achter me.

 

Een nieuwe start met nieuwe kansen

 

Ik heb de wereld opnieuw moeten ontdekken en dus nieuwe verbindingen gemaakt in mijn hoofd. Als eerste moest ik de weg naar ons huis terug vinden en daarna de weg naar mijzelf. Dat was niet gemakkelijk, maar ik voel me wel als herboren. Het leven lacht mij zelfs weer een beetje toe.

 

Ik ben begonnen met kleine stapjes

 

Boetseren deed ik tijdens mijn opname in het Universitair Centrum Psychiatrie (UCP). Dat heb ik naderhand verder opgepakt. Het was een hele stap, maar wel een hele goede. Mijn zelfvertrouwen werd hierdoor weer wat groter. Ik kon weer iets zelf… Na de cursus boetseren ben ik mijn werk binnen het Rob Giel Onderzoekcentrum (RGOc) weer op gaan pakken. Het ging mij voor de wind. Ik zette mijzelf op de kaart als ervaringsdeskundige en allerlei aanvragen kwamen op mij af. Ik werd zelfs gevraagd voor een presentatie op de landelijke dag van Anoiksis en daarna ook nog op TV in de PSYCHO show.

 

Het voelde allemaal heel erg goed

 

Iets te goed, dat wel. Maar ik vertoonde geen psychotische kenmerken en ik was zeker niet weer depressief, dus het ging gewoon lekker. Totdat ik mijn laatste optreden had gehad en ik me nog steeds dag en nacht zenuwachtig voelde. Dat was niet goed en het zweten al helemaal niet. Ik was manisch geworden. Nu ben ik inmiddels twee maanden weer thuis en heb even alle werkzaamheden stop gezet. Dat was een goede beslissing. Ik was bang dat er weer een depressie achteraan kwam, maar dat is gelukkig niet gebeurd en daar ben ik erg blij om. Je zult denken dat ik nu heel rustig mijn werkzaamheden weer oppak en op signalen let. Dat doe ik ook, maar er is iets tussen gekomen.

 

Ik ga namelijk verhuizen

 

Je zult denken verhuizen dat is een heftige stap en dat is het ook. Maar het was een kans die maar 1 keer voorbij komt: de buurman gaat verhuizen. Ik was bang voor de reactie van mijn begeleiders, maar het gaf mij ook veel positieve energie. Toen mijn begeleidster positief reageerde voelde ik een enorme opluchting. Verhuizen…ik heb er zoveel zin in. Even een nieuwe wending in mijn leven en de oude plek waar ik zolang psychotisch en depressief ben geweest laat ik achter mij. Dat voelt goed. Even wat anders. Het geeft mij heel veel positieve energie. Zeker omdat we de mogelijkheid hebben om het hele huis opnieuw in te richten.

‘Alles nieuw. Een nieuwe start’