Nog zo’n belangrijk onderwerp. Seksualiteit. En dan het bespreekbaar maken daarvan in de behandelkamer. Het is nog steeds een moeilijk onderwerp, die de meeste behandelaren niet aan de orde laten komen. En je begint er zelf ook niet gemakkelijk over.

Maar het is zeker een probleem

 

Is het niet door de depressie of psychose zelf dan is het wel door de medicatie, dat je er geen zin in hebt of het gewoon niet lukt. Soms kan dat best lastig zijn, zeker als je een relatie hebt met iemand. Mijn eerste behandelaar begon snel over een ander onderwerp toen mijn vriend zij: ‘dan neem ik haar gewoon,’ als antwoord op de vraag: ‘hoe gaat het met jullie intieme relatie.’ Gemiste kans om het er eens even uitgebreid over te hebben.

 

Tijdens een depressie dacht in continue dat er iets ergs ging gebeuren

 

Ik was alles behalve ontspannen. Voor een potje vrijen was ik dus niet te verleiden. Dat is lastig als je vriend een jonge gezonde man is. Dan doe je het af en toe toch maar even met tegenzin. En als de medicatie je dan ook nog eens ‘impotent’ maakt, dan is er helemaal niets leuks meer aan.

 

In de spreekkamer hebben wij het daar nooit over gehad

 

Maar ik zat er zelf wel enorm mee. Telkens weer sta je voor het dilemma. Wel of niet doen. Met tegenzin of moet ik gewoon ‘nee’ zeggen. En hoe lang is dat houdbaar. Bij een vrouw zie je het niet zo gauw als ze impotent is van de medicatie, maar het kan wel degelijk en eigenlijk zou je het dan ook gewoon niet kunnen doen.

 

Zelfdoding is nog een groot taboe, maar seksualiteit ook

 

Gelukkig heb ik nu een scherpe verpleegkundige en ze heeft het er wel met mij over gesproken en gekeken naar mogelijke oplossing. En er zijn een aantal praktische oplossingen voor impotentie bij vrouwen. En ook dat het als een probleem erkend wordt. Dus mijn boodschap aan de behandelaren en patiënten is:

Maak seksualiteit bespreekbaar

 

De meningen over dit probleem zijn verdeeld

 

Op een symposium over psychische ziekten hoorde ik eens ‘dat het veel patiënten niet uitmaakt dat ze geen seksuele behoeften meer hebben door de medicatie.’ En zo werd het onderwerp snel afgedaan. Maar dat kan ik mij niet voorstellen. Mannen die impotent zijn is erg, maar dat geldt net zozeer voor vrouwen. Liefde en seksualiteit horen bij het leven, ook voor iemand met een psychische kwetsbaarheid.